Tekst naar Kolommen – Excel Handleiding

Excel is een veelzijdige spreadsheettoepassing die bekend staat om zijn krachtige hulpmiddelen voor gegevensanalyse en organisatie. Een van de minder bekende maar uiterst nuttige functies van Excel is “Tekst naar kolommen“. Met deze functie kun je tekstgegevens in een kolom eenvoudig splitsen en omzetten naar afzonderlijke kolommen, wat vooral handig is bij het importeren van gegevens uit andere bronnen of bij het bewerken van bestaande gegevens. In deze handleiding zullen we in detail bespreken wanneer en hoe je de functie “Tekst naar kolommen” in Excel kunt gebruiken.

Wanneer gebruik je “Tekst naar kolommen” in Excel?

1. Importeren van externe gegevens

Vaak ontvangen we gegevens van externe bronnen in een formaat dat niet meteen geschikt is voor analyse. Bijvoorbeeld, als je een lijst met klantgegevens ontvangt waarin de voornaam en achternaam in dezelfde kolom zijn opgenomen, kun je “Tekst naar Kolommen” gebruiken om deze gegevens automatisch te scheiden en in afzonderlijke kolommen te plaatsen.

2. Bewerken van bestaande gegevens

Soms moet je ook bestaande gegevens in Excel aanpassen. Stel dat je een lijst met productcodes hebt waarin het productnummer en de beschrijving aan elkaar zijn geplakt. Door “Tekst naar Kolommen” te gebruiken, kun je deze samengevoegde gegevens scheiden en de informatie beter organiseren.

3. Splitsen van gegevens

Deze functie is ook handig als je een enkele kolom met gegevens hebt en je deze wilt splitsen in meerdere kolommen op basis van een specifiek scheidingskenmerk, zoals een spatie, komma, punt of aangepast scheidingsteken.

Stapsgewijze handleiding voor “Tekst naar kolommen” in Excel

Laten we nu dieper ingaan op hoe je “Tekst naar kolommen” in Excel kunt gebruiken.

Stap 1: Open Excel en selecteer je werkblad

Open Microsoft Excel op je computer en open het werkblad waarin je de tekst wilt splitsen.

Stap 2: Selecteer de kolom met de tekst

Klik op de kolomkop van de kolom waarin de tekst staat die je wilt splitsen. Hiermee selecteer je de hele kolom.

Tekst naar kolommen Excel

Stap 3: Kies de optie “Tekst naar kolommen”

Ga naar het tabblad “Gegevens” in het lint bovenaan het scherm. Hier vind je de knop “Tekst naar Kolommen”. Klik erop om het dialoogvenster te openen.

Tekst naar kolommen - excel

Stap 4: Kies een scheidingsoptie

In het dialoogvenster “Wizard Tekst naar kolommen” wordt gevraagd hoe je de tekst wilt scheiden. Je hebt verschillende opties:

– Vaste breedte

Als de tekst in de kolom op een vaste manier is opgemaakt, bijvoorbeeld met een specifieke hoeveelheid tekens voordat de scheiding plaatsvindt, selecteer dan “Vaste breedte” en volg de instructies om de breedte in te stellen.

– Gescheiden door komma’s, punten, spaties of tabs

Als de tekst is opgebouwd met komma’s, punten, spaties of tabs als scheidingstekens, selecteer dan “Gescheiden” en kies het juiste scheidingsteken. Excel zal de tekst splitsen op basis van het gekozen scheidingsteken.

– Aangepaste scheidingsteken

Als de tekst een ander scheidingsteken gebruikt, selecteer dan “Gescheiden” en “Aangepaste scheidingsteken”. Voer daarna het gewenste scheidingsteken in.

Tekst naar kolommen excel - gescheiden of vaste breedte

Stap 5: Voorbeeld en voltooien

Na het kiezen van de juiste scheidingsoptie, klik op “Volgende” en bekijk een voorbeeld van hoe Excel de tekst zal opsplitsen. Als alles er goed uitziet, klik op “Voltooien” om de tekst daadwerkelijk naar afzonderlijke kolommen om te zetten.

Praktische tips voor effectief gebruik van “Tekst naar kolommen”

  • Zorg ervoor dat je altijd een back-up van je gegevens maakt voordat je wijzigingen aanbrengt.
  • Experimenteer met verschillende scheidingsopties om het beste resultaat te krijgen.
  • Controleer het resultaat grondig om ervoor te zorgen dat de kolommen correct zijn ingedeeld. Dit is vooral belangrijk bij grote Excel bestanden met meer dan 100 rijen.

Met deze eenvoudige en krachtige functie kun je gegevens snel en efficiënt bewerken en analyseren in Excel. “Tekst naar kolommen” bespaart je tijd en moeite en maakt je werk met gegevens een stuk overzichtelijker.

Tot slot

Het gebruik van “Tekst naar kolommen” in Excel is een handige vaardigheid die je tijd en moeite kan besparen bij het organiseren en analyseren van gegevens. Met de juiste kennis en praktische tips kun je deze functie efficiënt benutten voor een breed scala aan toepassingen. Excel is een krachtig hulpmiddel van Office 2021 Professional Plus, en het leren van handige functies zoals deze zal je productiviteit in gegevensverwerking aanzienlijk verbeteren.

Veelgestelde vragen (FAQs)

1. Wat is het verschil tussen “Tekst naar kolommen” en “Splitsen” in Excel?

“Tekst naar kolommen” is ideaal als je tekstgegevens wilt splitsen en omzetten naar afzonderlijke kolommen. “Splitsen” daarentegen kan worden gebruikt om tekst op basis van een scheidingsteken te splitsen, maar het resultaat blijft in dezelfde kolom.

2. Kan ik deze functie gebruiken op meerdere kolommen tegelijk?

Nee, “Tekst naarkolommen” is ontworpen om op één kolom tegelijk toe te passen. Als je meerdere kolommen wilt splitsen, moet je de functie herhaaldelijk gebruiken.

3. Kan ik de wijzigingen ongedaan maken nadat ik tekst gescheiden heb?

Ja, je kunt de actie terugdraaien. Gerbuik de sneltoets Control + Z (Command + Z voor Mac) of klik op het ‘Ongedaan maken’ tekentje. Deze pijl-symbool vind je bovenaan in je scherm en staat naast het Opslaan icoontje.

4. Zijn er geavanceerde toepassingen voor “Tekst naar kolommen”?

Ja, naast de basisfunctionaliteit zijn er geavanceerde toepassingen voor “Tekst naar Kolommen” waarbij je complexe tekst kunt splitsen op basis van specifieke patronen en criteria. Dit vergt echter meer kennis en ervaring in Excel.

5. Zijn er online bronnen beschikbaar om meer te leren over Excel?

Als je meer wilt leren over Excel kun je je aanmelden voor een online Excel cursus van NHA. In deze complete Excel cursus leer je verschillende vaardigheden, zoals het maken van berekeningen, grafieken, en cijferoverzichten. Ook leer je werken met formules en verwijzingen zodat je dit programma compleet onder de knie krijgt en je je CV een boost kunt geven.

Gerelateerde producten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *