Office Tips en Tricks: Tijd besparen en productiviteit verhogen

Microsoft Office tips en tricks

Boost je werkprestaties en bespaar tijd met deze handige Office tips en tricks voor Windows en Mac.

In de moderne wereld van vandaag vertrouwen veel professionals op computers om hun dagelijkse taken uit te voeren. Of je nu een student bent, een freelancer, of een kantoormedewerker, het efficiënt gebruikmaken van je computer kan een groot verschil maken in termen van productiviteit en tijdsbeheer. In dit artikel zullen we enkele waardevolle tips en trucs delen om je te helpen tijd te besparen en je productiviteit te verhogen bij het werken met Windows en Mac-besturingssystemen.

Snelle toetscombinaties voor snelkoppelingen

Toetscombinaties zijn een geweldige manier om snelkoppelingen te maken voor veelgebruikte functies in Windows en Mac. Hier zijn enkele handige toetscombinaties die je productiviteit kunnen verhogen:

Windows

 1. Ctrl + C / Ctrl + V: Kopiëren en plakken van tekst of bestanden.
 2. Ctrl + X / Ctrl + V: Knippen en plakken van tekst of bestanden.
 3. Windows-toets + D: Ga direct naar het bureaublad.
 4. Alt + Tab: Schakel snel tussen geopende programma’s.
 5. Windows-toets + Pijltjestoetsen: Verplaats vensters naar verschillende schermen of hoeken.
 6. Ctrl + Shift + Esc: Open Taakbeheer om actieve processen te beheren.
 7. Alt + linker pijltje: Ga een internet pagina terug.
 8. Alt + rechter pijltje: Ga een internet pagina vooruit.

Mac

 1. Command + C / Command + V: Kopiëren en plakken van tekst of bestanden.
 2. Command + Spatie: Open Spotlight om snel applicaties, bestanden of instellingen te zoeken.
 3. Command + Tab: Schakel tussen geopende programma’s.
 4. Command + Option + Esc: Forceer een programma om af te sluiten.
 5. Command + Shift + 3 / 4: Maak een schermafbeelding.

Efficiënt bestandsbeheer

Goed bestandsbeheer is essentieel om je werk georganiseerd te houden en snel toegang te hebben tot relevante documenten. Hier zijn enkele tips om je bestandsbeheer te verbeteren:

Gebruik zinvolle bestandsnamen

Geef je bestanden duidelijke en betekenisvolle namen, zodat je ze gemakkelijk kunt vinden wanneer je ze nodig hebt. Vermijd generieke namen zoals “Document1” of “Untitled” en geef de bestanden beschrijvende namen die de inhoud weerspiegelen. Zorg dat de naam direct vertelt wat er in het bestand staat, welke categorie het toe behoort en eventueel welke datum het bestand is aangemaakt.

Creëer een logische bestandsstructuur

Organiseer je bestanden in mappen en submappen op een manier die logisch is voor jouw werkstroom. Het hebben van een gestructureerde mapstructuur maakt het gemakkelijker om bestanden te vinden en voorkomt dat je kostbare tijd verspilt aan het zoeken naar verloren documenten. Sla elk nieuw bestand op in een logische, relevante en vindbare submap. Een ontvangen factuur kun je bijvoorbeeld opslaan in: Verkenner > Bedrijfsnaam > financiën > 2023 > Kosten > Crediteur naam.

Maak gebruik van cloudopslag

Gebruik cloudopslagdiensten zoals Google Drive, Dropbox of OneDrive om je bestanden veilig op te slaan en overal toegang toe te hebben. Dit stelt je in staat om bestanden te delen met collega’s en naadloos te werken tussen verschillende apparaten. Ook zijn al je bestanden zo veilig mocht er iets gebeuren met je computer.

Automatiseer routinetaken

Tijd besparen betekent vaak het vermijden van repetitieve taken die je regelmatig moet uitvoeren. Hier zijn enkele tips om routinetaken te automatiseren:

Gebruik macro’s en sneltoetsen

Macro’s en sneltoetsen kunnen je helpen bij het automatiseren van repetitieve taken. Met behulp van tools zoals AutoHotkey (Windows) of Keyboard Maestro (Mac) kun je macro’s maken om taken zoals het invullen van formulieren, het genereren van rapporten of het uitvoeren van reeksen opdrachten te automatiseren.

Planningstools gebruiken

Maak gebruik van planningstools zoals de taakplanner in Windows of de Agenda-app op Mac om herinneringen en geautomatiseerde acties in te stellen. Je kunt bijvoorbeeld herinneringen instellen voor belangrijke taken, vergaderingen of deadlines, zodat je niets belangrijks mist.

Optimaliseer je e-mailbeheer

E-mails kunnen een van de grootste afleidingen zijn tijdens het werken op je computer. Hier zijn enkele tips om je e-mailbeheer te optimaliseren:

Maak gebruik van mappen en filters

Organiseer je e-mails in mappen en maak filters om binnenkomende berichten automatisch te sorteren. Op die manier kun je belangrijke e-mails gemakkelijk vinden en onnodige ruis verminderen. Ook belanden spam e-mail gelijk in de spam box.

Stel meldingen in

Stel meldingsregels in om alleen meldingen te ontvangen voor urgente e-mails, bepaalde woorden of van belangrijke contacten. Dit helpt je om gefocust te blijven en voorkomt dat je elke keer wordt afgeleid wanneer er een nieuwe e-mail binnenkomt.

Veiligheidsmaatregelen treffen

Het nemen van de juiste beveiligingsmaatregelen is van vitaal belang om je gegevens te beschermen en ervoor te zorgen dat je computer soepel blijft werken. Hier zijn enkele tips voor een betere beveiliging:

Gebruik sterke wachtwoorden

Zorg ervoor dat je sterke en unieke wachtwoorden gebruikt voor al je accounts en vermijd het gebruik van dezelfde wachtwoorden op meerdere platforms. Maak voor elk account een nieuw wachtwoord aan. Je kan automatische wachtwoord generatoren gebruiken of zelf een wachtwoord verzinnen. Hoe minder het ergens op slaat, hoe beter en hoe moeilijker het te kraken is door hackers. Gebruik een wachtwoordbeheerder zoals LastPass of 1Password om je wachtwoorden veilig op te slaan en te beheren. Tevens is het gebruik van een 2 Factor Authenticator app op je telefoon de laatste en beste beveiliging om je account te beveiligen. Mocht een hacker toch je wachtwoord achterhalen, dan is je account nog steeds beveiligd met de code die elke minuut opnieuw gegenereerd wordt op je telefoon.

Installeer antivirussoftware

Bescherm je computer tegen malware en andere bedreigingen door het installeren van betrouwbare antivirussoftware. Zorg ervoor dat je antivirusprogramma regelmatig wordt bijgewerkt om de nieuwste beveiligingsupdates te ontvangen. Het is belangrijk om regelmatig updates uit te voeren om de nieuwste beveiligingsfuncties te ontvangen. Een betrouwbare en bekroonde antivirussoftware voor zowel Windows als Mac is McAfee Total Protection 2022.

Conclusie

Met deze waardevolle tips en trucs kun je je productiviteit verhogen en kostbare tijd besparen bij het werken op Windows en Mac. Het gebruik van snelkoppelingen, efficiënt bestandsbeheer, automatisering van routinetaken, optimalisatie van e-mailbeheer en het nemen van beveiligingsmaatregelen zijn slechts enkele van de vele manieren om je computerervaring te verbeteren. Probeer deze tips vandaag nog uit en geniet van een efficiëntere en productievere werkomgeving!

FAQs

 1. Wat zijn enkele handige sneltoetsen in Windows?
  Enkele handige sneltoetsen in Windows zijn:
  • Ctrl + C / Ctrl + V: Kopiëren en plakken van tekst of bestanden.
  • Windows-toets + D: Ga direct naar het bureaublad.
  • Alt + Tab: Schakel tussen geopende programma’s.
 2. Hoe kan ik mijn bestanden beter organiseren op mijn Mac?
  Om je bestanden beter te organiseren op Mac, kun je de volgende stappen volgen:
  • Maak gebruik van mappen en submappen om je bestanden te categoriseren.
  • Geef je bestanden duidelijke namen die de inhoud weerspiegelen.
  • Maak gebruik van de ingebouwde Spotlight-zoekfunctie om snel bestanden te vinden.
 3. Welke planningstools kan ik gebruiken om mijn taken te beheren?
  Enkele populaire planningstools zijn:
  • Microsoft Outlook (Windows)
  • Google Agenda (online, beschikbaar op Windows en Mac)
  • Apple Agenda (Mac)
 4. Is het belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken?
  Ja, het is essentieel om sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken om je accounts te beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Zwakke wachtwoorden kunnen gemakkelijk worden geraden of gekraakt, wat kan leiden tot gegevenslekken en beveiligingsinbreuken.

Gerelateerde producten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *