Hoe verwijder je Microsoft Office op een Mac?

Microsoft Office verwijderen op een Mac

Wil je ruimte maken op je Mac, of heb je problemen met Microsoft Office? Dan wil je het misschien verwijderen. Wellicht denk je dat dit lastig is, maar het is goed te doen en hier kun je stap voor stap lezen hoe. Als je Office op een Windows computer wilt verwijderen, raadpleeg dan 3 manieren om Office van een Windows computer te verwijderen.

Voorbereiding: back-up maken

Voor je Microsoft Office gaat verwijderen is het belangrijk dat je een back-up maakt van je bestanden. Dit doe je uit voorzorg, zodat je niets kwijtraakt tijdens het proces. Je kunt hiervoor een externe harde schijf maken, of Time Machine, dat is een back-up applicatie van Apple. Als je een back-up maakt, kun je altijd terug naar de oude situatie, mocht er onverhoopt iets misgaan. Zo voorkom je een hoop stress en misschien zelfs problemen als je per ongeluk iets dat je nodig hebt verwijdert. 

Tijd voor actie: Office-apps verwijderen

Nu je een back-up hebt gemaakt, kun je beginnen met het verwijderen van de Office-apps. Open Finder op je Mac en ga naar de map ‘Applications’. Hier vind je alle programma’s die op je Mac zijn geïnstalleerd. Zoek de Office-apps zoals Word, Excel, PowerPoint en Outlook. Sleep deze één voor één naar de prullenbak. Dit was de eerste stap om Office van je Mac te verwijderen.

Let er op dat het niet genoeg is om alleen hoofdprogramma’s te verwijderen, want vaak horen er nog aanvullende bestanden en mappen bij de software. Deze bestanden kunnen conflicten veroorzaken als je in de toekomst een nieuwe versie van Office wilt installeren. Daarnaast nemen ze onnodig ruimte in beslag op je harde schijf. Daarom is het belangrijk om deze ook te verwijderen.

Opruimen: restanten verwijderen

Het verwijderen van de hoofdprogramma’s is niet genoeg. Vaak blijven er nog restanten achter die ruimte in beslag nemen en mogelijk problemen kunnen veroorzaken. Om deze restanten te verwijderen, open je opnieuw Finder. Gebruik de zoekfunctie rechtsboven en typ de namen van de Office-apps in, zoals ‘Word’, ‘Excel’, ‘PowerPoint’ en ‘Outlook’. Zoek naar bestanden en mappen die bij deze programma’s horen.

Let vooral op bestanden in de bibliotheekmap van je Mac. Dit is een verborgen map die veel gebruikers niet direct zien. Je kunt deze map openen door in Finder op ‘Ga’ te klikken en dan de ‘Option’ (Alt) toets ingedrukt te houden. Je ziet dan een optie ‘Bibliotheek’ verschijnen. In deze map vind je onder andere voorkeuren en ondersteunende bestanden die bij de Office-apps horen. Verwijder deze bestanden om ervoor te zorgen dat alle restanten van Office echt weg zijn.

Dieper graven in de bibliotheekmap

Binnen de bibliotheekmap zijn er verschillende submappen waar Office-bestanden kunnen zijn opgeslagen. De belangrijkste mappen om te controleren zijn:

  • Containers: Hierin staan vaak gegevensbestanden van applicaties. Zoek naar mappen die beginnen met ‘com.microsoft’.
  • Group Containers: Hier kunnen ook Office-gerelateerde bestanden staan, vooral als je Office 365 hebt gebruikt.
  • Preferences: In deze map vind je de voorkeuren bestanden. Zoek naar bestanden die beginnen met ‘com.microsoft’.
  • Application Support: Hier kunnen ondersteunende bestanden van Office staan.

Het is belangrijk om deze mappen goed te doorzoeken en alle bestanden die met Microsoft Office te maken hebben te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je Mac helemaal schoon is van Office-gerelateerde bestanden.

Tips voor optimaal gebruik van je Mac

Nu je weer een schone lei hebt, zijn er een paar tips om je Mac optimaal te gebruiken:

  • Houd je software up-to-date: Zorg ervoor dat al je programma’s en het besturingssysteem altijd up-to-date zijn. Dit verbetert de prestaties en kan problemen voorkomen. Updates hebben vaak verbeteringen en zogenaamde bugfixes om je Mac stabieler en sneller te maken. 
  • Maak regelmatig een back-up: Hiervoor kun je Time Machine of een andere oplossing gebruiken. Als je regelmatig back-ups maakt van belangrijke gegevens voorkom je dat je gegevens kwijt raakt, mocht je problemen met je Mac ondervinden. Het maken van een back-up kost wel wat tijd, maar bespaart je ook veel zorgen als er iets misgaat. 
  • Beheer je opslagruimte: Houd je opslagruimte in de gaten en verwijder af en toe bestanden en programma’s die je niet gebruikt. Zo blijft je Mac goed werken en heb je genoeg ruimte voor nieuwe apps en bestanden. Op de ingebouwde schijfhulpprogramma’s van macOS kun je zien welke bestanden veel ruimte innemen. 

Extra tips voor een soepel werkende Mac

Naast de basisstappen zijn er nog een paar extra tips die je kunnen helpen om je Mac optimaal te gebruiken:

  • Optimaliseer je opstartitems: Sommige programma’s starten automatisch op als je je Mac aanzet. Dit kan de opstarttijd vertragen en voor een trage computer zorgen. Ga naar Systeemvoorkeuren > Gebruikers en groepen > Inloggen en verwijder onnodige programma’s uit de lijst met opstartitems.
  • Gebruik een schoonmaakprogramma: Er zijn verschillende schoonmaakprogramma’s beschikbaar die je kunnen helpen om ongewenste bestanden en caches te verwijderen. CleanMyMac is hiervan een voorbeeld. Deze programma’s kunnen je helpen om je Mac schoon en snel te houden.
  • Verminder visuele effecten: macOS heeft verschillende visuele effecten die er mooi uitzien, maar ook systeembronnen gebruiken. Je kunt deze effecten verminderen door naar Systeemvoorkeuren > Toegankelijkheid > Scherm te gaan en de opties ‘Verminder beweging’ en ‘Verminder doorzichtigheid’ in te schakelen.

Nu weet je precies hoe je Microsoft Office kunt verwijderen en je Mac optimaal kunt blijven gebruiken. 

Microsoft Office is nu verwijderd, wat is dan de volgende stap? Misschien is dit wel het juiste moment om over te stappen op een nieuwere Office voor Mac versie. Of vergroot je kennis over Office door meer te leren over hoe je een inhoudsopgave in Word maakt of hoe je tekst naar kolommen in Excel gebruikt. Veel succes!

Gerelateerde producten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *