Hoe maak je Office Macro’s?

Wat zijn Office macro's?

Wanneer je Microsoft Office-software zoals Word, Excel en PowerPoint gebruikt, is de kans groot dat je al eens van macro’s hebt gehoord. Maar wat zijn macro’s precies en hoe kun je ze creëren? In dit uitgebreide artikel nemen we je mee op een reis door de fascinerende wereld van Office macro’s, met gedetailleerde stappen en inzichten om je volledig vertrouwd te maken met deze krachtige automatiseringstools.

Wat zijn Office macro’s?

Macro’s in Office zijn kleine stukjes code die als digitale assistenten fungeren om repetitieve taken in Microsoft Office-documenten te automatiseren. Ze bieden een uitgebreide set van opdrachten en acties die met slechts één klik kunnen worden uitgevoerd. Dit stelt je in staat om efficiënter te werken en kostbare tijd te besparen.

De werking van een Office macro

Een macro is in feite een reeks voorgeprogrammeerde acties die worden geactiveerd wanneer je dat wenst. De acties variëren van eenvoudige taken, zoals het wijzigen van tekstopmaak in een Word-document, tot complexere handelingen zoals het genereren van geavanceerde spreadsheets in Excel of het creëren van op maat gemaakte presentaties in PowerPoint.

De betekenis van macro

Het woord ‘macro’ vindt zijn oorsprong in het Griekse woord ‘makros’, wat ‘groot’ betekent. Dit duidt op de aanzienlijke impact die macro’s hebben op de productiviteit, omdat ze tijdrovende handelingen grootschalig kunnen vereenvoudigen.

Het maken en gebruiken van een Office macro

Laten we eens kijken naar een praktisch voorbeeld van hoe je een macro kunt maken en gebruiken in Microsoft Word. Stel je voor dat je regelmatig een bepaalde tekst in je documenten moet opmaken en markeren. Een macro kan deze taak aanzienlijk vereenvoudigen.

Stap 1: Start Microsoft Word

Open Microsoft Word en selecteer het document waarin je de macro wilt toepassen.

Stap 2: Activeer de ‘Ontwikkelaars’ tab

Als je de ‘Ontwikkelaar’ tab nog niet ziet in het lint bovenaan het scherm, volg dan deze stappen om deze tab te activeren:

 1. Klik op het tabblad ‘Bestand’.
 2. Kies ‘Opties’.
 3. In het dialoogvenster dat verschijnt, ga je naar ‘Lint aanpassen’.
 4. Vink ‘Ontwikkelaar’ aan en klik op ‘OK’.
office macro's - ontwikkelaar tab aanzetten

Nu zou je de ‘Ontwikkelaars’ tab moeten zien.

office macro's - ontwikkelaars tab

Stap 3: Macro opnemen

 1. Klik op de ‘Ontwikkelaars’ tab.
 2. Kies ‘Macro opnemen’ in het ‘Macrogroep’ van het lint.

Nu begint Word met het opnemen van je acties.

office macro's opnemen

Stap 4: Voer de gewenste acties uit

Laten we zeggen dat je een bepaalde tekst in je document altijd wilt markeren met geel. Je kunt de volgende acties uitvoeren:

 1. Selecteer de tekst die je wilt markeren.
 2. Ga naar het tab ‘Start’ en kies de optie ‘Tekstmarkeringskleur’.
 3. Selecteer de kleur geel.

Stap 5: Stop de macro-opname

Nadat je de gewenste acties hebt uitgevoerd, ga je terug naar de ‘Ontwikkelaars’ tab en kies je ‘Macro opname stoppen’.

office macro stoppen

Stap 6: Geef de macro een naam en sla op

Je wordt nu gevraagd om je macro een naam te geven. Geef deze een beschrijvende naam, bijvoorbeeld “MarkeerGeleTekst.” en klik op ‘Opslaan’.

office macro's - macronaam

Stap 7: Gebruik de macro

Nu je de macro hebt gemaakt, kun je deze eenvoudig gebruiken in andere documenten:

 1. Open het document waarin je de tekst wilt markeren.
 2. Ga naar de ‘Ontwikkelaars’ tab.
 3. Kies ‘Macros’ en selecteer “MarkeerGeleTekst.”
 4. De geselecteerde tekst zal nu automatisch worden gemarkeerd in de gewenste kleur.

Dit is slechts een eenvoudig voorbeeld van hoe je een macro in Microsoft Word kunt maken en gebruiken. Macro’s kunnen veel complexere acties uitvoeren met veel meer stappen en taken. Ze zijn uiterst handig voor het automatiseren van repetitieve taken. Het aanpassen van macro’s aan je specifieke behoeften kan je productiviteit aanzienlijk verbeteren.

Kwaadaardige Office macro’s en phishing e-mails

Een Office macro is een handige tool, ook voor hackers. Phishing is een veelvoorkomende methode waarmee hackers kwaadaardige macro’s verspreiden. Phishing-e-mails lijken op legitieme berichten van bekende organisaties, maar ze zijn bedoeld om het slachtoffer te verleiden tot het openen van bijlagen of het klikken op links die malware bevatten.

Het scenario ziet er als volgt uit:

 1. Ontvangen van een phishing e-mail: De gebruiker ontvangt een e-mail die er legitiem uitziet en beweert afkomstig te zijn van een vertrouwde bron, zoals een bank, een overheidsinstantie of een bekend bedrijf.
 2. Verleiding om bijlage te openen: De e-mail bevat een bijlage, meestal een Word-document, waarin de hacker beweert dat belangrijke informatie te vinden is. De gebruiker wordt verleid om de bijlage te openen.
 3. Activeren van de macro: Wanneer het slachtoffer het Word-document opent, wordt hij of zij mogelijk gevraagd om de inhoud te activeren. Dit is het punt waarop de kwaadaardige macro wordt geactiveerd.
 4. Automatische uitvoering van malware: Als de macro wordt geactiveerd, kan deze automatisch malware of spyware downloaden en installeren op de computer van het slachtoffer zonder medeweten of toestemming.

Bescherming tegen kwaadaardige Office macro’s

Om jezelf te beschermen tegen de risico’s van kwaadaardige macro’s, zijn hier enkele belangrijke stappen:

 1. Wees voorzichtig met e-mails: Wees uiterst voorzichtig bij het openen van bijlagen of het klikken op links in e-mails, zelfs als ze afkomstig lijken te zijn van bekende bronnen.
 2. Houd software up-to-date: Zorg ervoor dat je Microsoft Office en beveiligingssoftware up-to-date zijn om bekende kwetsbaarheden te patchen.
 3. Schakel macro’s uit: Overweeg om macro’s volledig uit te schakelen in Office, tenzij je zeker weet dat je ze nodig hebt en vertrouwt.
 4. Beveiligingssoftware gebruiken: Installeer en onderhoud up-to-date beveiligingssoftware zoals McAfee Internet Security 2022 die kan helpen bij het detecteren en blokkeren van kwaadaardige macro’s.

Conclusie

In dit artikel hebben we de wereld van Office macro’s verkend, van hun essentie tot het daadwerkelijke creatieproces. Macro’s zijn onmisbare tools om productiever te werken en repetitieve taken te automatiseren. Het is echter wel van vitaal belang om voorzichtig te zijn bij het downloaden van macro’s vanwege beveiligingsrisico’s.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn Office macro’s?

Macro’s in Office zijn programmeerbare scripts die repetitieve taken in Microsoft Office-toepassingen automatiseren.

2. Wat kan een macro doen?

Een macro kan een reeks voorgeprogrammeerde acties uitvoeren, zoals het automatiseren van opmaakwijzigingen in een document of het genereren van complexe rapporten.

3. Waar komt het woord ‘macro’ vandaan?

Het woord ‘macro’ vindt zijn oorsprong in het Griekse woord ‘makros’, wat ‘groot’ betekent, en verwijst naar de grootschalige impact die macro’s kunnen hebben op productiviteit.

4. Wat zijn de beveiligingsrisico’s bij het downloaden van macro’s?

Het downloaden van macro’s van onbekende bronnen kan een beveiligingsrisico vormen, omdat hackers kwaadaardige macro’s kunnen verspreiden. Lees hierover meer in onze tips voor het beschermen van je computer tegen virussen.

5. Zijn macro’s in Excel, Word en PowerPoint hetzelfde?

Hoewel de basisprincipes van macro’s vergelijkbaar zijn, kunnen ze specifieke toepassingen hebben in elk Office-programma, afhankelijk van de vereisten. Ze hebben in elke Office applicatie wel hetzelfde doel: herhaaldelijke taken automatiseren om productiever te werken.

Gerelateerde producten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *